Hoppa till innehåll

Molntjänster i en osäker omvärld – vad behöver kommuner tänka på?

    WEBINARIUM MED JOHAN CHRISTENSSON DEN 11 APRILAKADEMI DIGITLA SAMTAL

    Hur säkrar vi våra digitala system i en tid av geopolitisk oro, ökande regulatoriska krav och växande digitalt beroende?
    Och varför är det hög tid att kommuner börjar prata om digitalt självbestämmande?

    Under ett webbinarium från Akademi Digitala Samtal mötte vi Johan Christensson, grundare av Cleura och en av Europas ledande experter på molnsäkerhet och efterlevnad. I en öppen dialog förklarade han varför valet av molntjänst inte längre är ett tekniskt beslut – utan en fråga om kontroll, säkerhet och demokrati.

    Från bekvämlighet till ansvar – molnvalen ställs på sin spets

    Molntjänster som AWS, Google Cloud och Microsoft Azure har länge varit standard för många kommuner. Men bakom bekväma lösningar döljer sig ett växande problem:
    Vi har inte längre kontroll över vår egen digitala infrastruktur.

    Med amerikansk lagstiftning som Cloud Act och en osäker geopolitisk situation kan myndigheter i andra länder kräva ut information – även från servrar som står i Sverige. Detta ställer offentlig sektor inför en helt ny verklighet.

    “Det är en illusion att tro att data på svensk mark alltid är säker. Vi måste börja se på våra IT-val med samma seriositet som andra samhällsviktiga investeringar.” – Johan Christensson

    Offentlig sektor måste tänka längre än tekniken

    Johan förklarade hur digital suveränitet inte handlar om att bygga allt själv – utan om att veta vem som äger, kontrollerar och har insyn i våra system. För kommuner som hanterar känslig information inom vård, omsorg och socialtjänst är det inte längre rimligt att outsourca infrastrukturen till leverantörer utanför EU:s rättsliga ramverk.

    ”Vi måste förstå att teknik inte längre är neutral. Den har blivit ett maktmedel. Och just därför måste offentlig sektor välja medvetet,” – Johan Christensson

    Samtidigt har EU klargjort sin ståndpunkt. Genom lagstiftning som NIS2, GDPR, Digital Services Act och kommande CRA sätts ett tydligt fokus:
    Dataskydd, efterlevnad och suveränitet är inte valfritt – det är krav.

    Så kan kommuner agera – fem konkreta vägval

    Mot slutet av samtalet sammanfattades de viktigaste principerna för kommuner och regioner som vill agera proaktivt:

    1. Säkerställ att ni äger er data – både tekniskt och juridiskt.
    2. Ställ krav på lokal drift och EU-kontrollerad infrastruktur.
    3. Undvik molntjänster med beroende av amerikansk lagstiftning.
    4. Börja kartlägga era digitala beroenden – idag.
    5. Tänk långsiktigt – en flytt senare kan bli både dyr och känslig.

    “Det här är inte bara en IT-fråga. Det är en demokratifråga.”
    – Johan Christensson

    Om Johan Christensson – en pionjär inom säkra moln

    Johan Christensson -Cleura Iver
    Johan Christensson – Cleura/Iver

    Med en klar övertygelse har Johan arbetat med säkra och lagligt hållbara molntjänster långt innan Schrems II och GDPR blev brännande ämnen.

    Han är idag en av de mest inflytelserika rösterna i EU när det gäller digital suveränitet och framtiden för molntjänster i offentlig sektor. Som grundare av Cleura och en del av ledningen på Iver har han en unik insyn i hur utvecklingen går – och vilka risker och möjligheter som väntar.

    Han är en flitig debattör och har vid flera tillfällen lyft behovet av en mer självständig europeisk molninfrastruktur.

    Nyligen lanserade Cleura en ny generation av sin Compliant Cloud. Det är en molntjänst som gör det möjligt för organisationer att möta de allra högsta kraven på säkerhet och regelverk, utan att kompromissa med prestanda och flexibilitet. Plattformen är ett viktigt steg i att skapa en självständig och trygg europeisk molninfrastruktur. Vilket är ett ämne som Johan länge har drivit i bland annat Dagens Industri och Techtidningen

    – Europa behöver ett digitalt Airbusprojekt – om vikten av en gemensam europeisk strategi för molntjänster.
    – “Larmet: Helt förödande för vår konkurrenskraft” – om hur bristen på säkra molntjänster påverkar Sverige.
    – “Ge Sverige ett digitalt beredskapslyft” – om varför vi behöver stärka vår digitala motståndskraft.

    Akademi Digitala Samtal är vår kunskapsplattform för offentliga verksamheter inom omsorg, socialtjänst och digitalisering. Vi lyfter aktuella ämnen, samlar experter och bjuder in till webbinarier där deltagare får både praktiska råd och nya perspektiv.
    Läs mer och se kommande teman på digitalasamtal.se/akademi