Hoppa till innehåll

Hur uppfyller Digitala Samtal kraven i NIS2?

    EU:s NIS2-direktiv har satt nya standarder för säkerheten kring digitala tjänster, särskilt inom kritiska samhällsfunktioner som omsorg och socialtjänst. Direktivet fokuserar på att skydda nätverk och informationssystem, och det ställer högre krav på både leverantörer och offentliga verksamheter. Men hur påverkar det Digitala Samtal och våra tjänster?

    Vi tog en pratstund med Mattias Hallström, medgrundare av Digitala Samtal och ansvarig för informationssäkerhet samt compliancy, för att höra hur de uppfyller NIS2-kraven och hur det påverkar lösningarna de erbjuder.

    Mattias, hur ser ni på NIS2 och hur påverkar det Digitala Samtals tjänster?

    Mattias Hallström:
    Säkerhet har alltid varit en grundpelare för oss, så NIS2 känns som en naturlig utveckling av de krav vi redan arbetat med. Våra tjänster – oavsett om det handlar om säkra videosamtal eller meddelanden – är byggda med säkerhet i fokus. Direktivet ger oss tydliga riktlinjer att följa, men vi var redan på god väg innan det trädde i kraft. Vi har sett till att säkerheten finns med från början, så det är egentligen bara att fortsätta på den inslagna vägen.

    Hur påverkar det era kunder och deras användning av tjänsterna?

    Mattias Hallström:
    För våra kunder innebär det att de kan känna sig trygga med att våra lösningar är säkra. Vi krypterar all kommunikation och övervakar systemen dygnet runt. Om något skulle hända, har vi rutiner på plats för att snabbt åtgärda problemet. Det ger våra kunder en trygghet i att de följer NIS2 utan att behöva göra mycket extra själva. Våra system är dessutom byggda för att vara flexibla och redo för framtida krav.

    Hur ser ni på hanteringen av känslig information enligt NIS2?

    Mattias Hallström:
    Det här är verkligen en viktig del. Med NIS2 ligger ännu mer fokus på att skydda persondata, och vi har lagt stor vikt vid att säkerställa att all data som hanteras genom våra system följer GDPR och andra regelverk och lagrum. Det handlar inte bara om teknik, utan också om processer – att se till att våra kunder har bra rutiner och att alla vet vad som gäller. Vi hjälper dem att anpassa sina arbetssätt för att möta de här kraven.

    Ni nämner kontinuitet och säkerhetsåtgärder. Hur arbetar ni med det?

    Mattias Hallström:
    Vi har ett system för kontinuitet och incidenthantering som gör att vi kan agera snabbt om något oväntat skulle ske. Det handlar om allt från säkerhetskopior till att ha redundanta system redo om en server skulle gå ner. Vi gör också regelbundna tester för att vara säkra på att våra processer fungerar som de ska. Och det bästa? Våra kunder behöver inte tänka på detta – vi har det under kontroll.

    Hur har era kunder reagerat på era säkerhetsåtgärder och arbetet med NIS2?

    Mattias Hallström:
    De har varit väldigt positiva. Kommunerna har stora krav på sig, och vi underlättar för dem genom att redan ha byggt in säkerheten i våra lösningar. Vårt jobb är att göra det så enkelt som möjligt för dem att uppfylla kraven. De kan fokusera på att använda tjänsterna och ge sina brukare den bästa möjliga vården, medan vi ser till att allt sker på ett säkert sätt.

    Vad ser du framåt när det gäller säkerhet och NIS2?

    Mattias Hallström:
    Säkerhet är något vi alltid kommer att jobba med. Det förändras ständigt, och vi anpassar oss efter de nya utmaningarna som dyker upp. NIS2 är bara början, och vi ser det som en möjlighet att bli ännu bättre. Vårt mål är att ligga i framkant, inte bara för att vi måste, utan för att vi vill erbjuda våra kunder de säkraste och mest hållbara lösningarna.

    Digitala Samtal är redo för framtiden med sina säkra och flexibla digitala lösningar. Genom att följa NIS2 och andra relevanta regelverk kan kommunerna känna sig trygga i sin digitala resa – med stöd från en leverantör som tar säkerhet på största allvar.

    Vill du veta mer om hur vi arbetar eller hur Digitala Samtal kan hjälpa er i kommunen?

    Tveka inte att kontakta Mattias. Boka ett online möte HÄR