Det finns hur många goda anledningar som helst till att införa Anpassade Säkra Videosamtal inom Socialtjänsten. Här har ger vi er tio exempel på anledningar till varför andra kommuner och socialtjänster har valt att införa Digitala Samtal i sin verksamhet i allt från IFO till LSS.
1. För att det är lagligt
Med Anpassade Säkra Videosamtal kan ni använda videosamtal och vara trygga att ni uppfyller de lagrum som krävs. Och när vi pratar lagrum så handlar det inte bara om de grundläggande lagarna kring GDPR och tredje land. Även om det är dessa som ställer till användningen av verktyg som Teams, WhatsApp och Zoom.
Som verksamhet behöver ni även uppfylla de krav som finns inom lagrum som SOL, SOFHS och PDL. Här finns tydliga regler om vad som behöver sparas och i flera fall journalföra gällande videosamtal. Något som Digitala Samtal, som enda system, hanterar åt er idag.
2. För att det ger brukarens förtroende
Med Anpassade Säkra Videosamtal får brukaren en mer närvarande socialtjänst. Socialsekreteraren kan genomföra fler samtal. Något som bygger förtroende och närhet. Man möter även brukaren i en miljö som inte känns mindre auktoritär och anklagande. För unga är det dessutom en miljö där man är van att agera.
Det gäller även i situationer när det är svårt att genomföra ett fysiskt möte, eller där brukaren inte vill ta emot ett möte. Som inom LSS eller socialpsykiatri. Ibland är det lättare att få tillstånd ett videomöte med en individ som har det jobbigt. Kanske till och med ett där individen kan få agera med sin kamera avstängd.
3. För att det ökar medarbetarens välmående
Med Anpassade Säkra Videosamtal får handläggaren eller socialsekreteraren en möjlighet att hinna utföra sitt arbete. Dessutom utan att förlora sen sociala kontakten med sina brukare. Att hinna med sitt arbete så att inte arbetsbördan växer ger stora vinster i välmående.
Men det gäller inte bara i kontakten med brukaren eller barnet. En stor del av vinsten ligger även i att kunna förbättra arbetsmiljön och öka välmåendet.Det kan tillexempel vara att minska antalet fysiska möten för förhandsbedömningar. Möten som idag utgör en stor stress för en socialsekreterare.
4. För att det är en besparing
Med Anpassade Säkra Videosamtal får ni möjlighet till en direkt ekonomisk besparing. Genom att bara byta ut ett eller två möten fysiska möten i månaden med ett videosamtal har tjänsten betalat sig. Allt däröver är sedan en ren besparing i pengar eller tid.
Det räcker faktiskt att bara räkna på drivmedelskostanden för två resor för att besöka ett placerat barn 6mil bort. Vill man istället räkna på vinster i personalkostnad räcker det att ta bort ca 45minuters restid eller i månaden.
Men det behöver inte bara vara restid. Det har även visat sig att det finns stora ekonomiska vinster i att kunna byta ut exempelvis ett möte vid en förhandsbedömning mot ett videomöte.
5. För att det förbättrar den anhörige eller medborgarens upplevelse
Med Anpassade Säkra Videosamtal kan kontakten med socialtjänsten bli ännu bättre. I många fall kan det vara en skamfylld och påfrestande upplevelse att möta socialtjänsten. Det kan gälla ett samtal under en förhandsbedömning. Men det kan lika väl vara ett samtal för att söka stöd. I många fall kanske det är svårt för medborgaren att delta fysiskt under arbetstid. I iallafall utan att röja syftet för sin arbetsgivare.
Med ett videosamtal kan medborgaren eller den anhöriga istället möta socialtjänsten på ett mer avslappnat sätt. Skammen och den auktoritära känslan byts ut mot en mer konstruktiv dialog. Detta leder inte bara till en mer positiv upplevelse. Det hjälper också till att öppna nya möjligheter för att ta emot stöd. Till exempel i fall där det föreligger en situation men den inte är allvarlig nog för att tillämpa LVU.
6. För att det är anpassat
Med Anpassade Säkra Videosamtal får ni just det, ett videosamtal som är anpassat för er verksamhet. Videosamtalet låter dig fokusera på brukaren och de personer sm finns i dess närhet. Men även på de känsliga interna samtalen mellan kollegor och personal. Det finns ingen begränsning på hur många samtal en användare kan ringa eller några bokningar av mötesrum.
Dessutom är det enkelt att lägga till både interna och externa resurser i samtalen. Det kan vara allt från en juridisk byrå i ett familjerättsärende, en tolk eller en myndighet. Och alla resurser kan givetvis autentiseras på det sätt man väljer. Som exempel via säker länk, BankID eller Freja.
7. För att det fungerar
Med Anpassade Säkra Videosamtal får ni ett verktyg som fungerar hela vägen från verksamheten till brukaren, kollegan eller den anhöriga. Vi har tagit bort alla krångliga appar och svåra inloggningar. Mottagaren behöver bara en telefon, surfplatta eller dator. Samt tillgång till SMS eller epost. Resten sköter Digitala Samtal.
Idag är det inte ovanligt att en socialsekreterare kan sitta upp emot 30minuter och bråka med Skype eller Teams. Så även här finns det stora besparingar att göra i tid, välmående, bemötande och pengar.
8. För att det är integrerat
Med Anpassade Säkra Videosamtal blir det enkelt att arbeta sömlöst med ert verksamhetssystem. Digitala Samtal är idag det enda anpassade videostödet för socialtjänsten som är integrerat med de vanligast förekommande verksamhetssystemen som Lifecare, Pulsen och Viva.
Med integrationen får ni en lösning som inte bara hämtar och hanterar brukardata och har möjlighet att till olika grad rapportera tillbaka information om genomförda videosamtal i brukarens journal. Den ger dessutom ett fantastiskt stöd till systemförvaltaren med att hålla personal och enheter uppdaterade.
9. För att det är skalbart
Med Anpassade Säkra Videosamtal är det enkelt att börja med några få licenser och bygga ut efter hand. När ni väl har grundplattformen bygger hela licensmodellen på att ni kan lägga till och ta bort användare och enheter allt eftersom behoven förändras.
Detta är en av de viktigaste anledningarna till att införandet av Digitala Samtal kan göras så smidigt, en enhet åt gången. Det minskar risken att ni sitter med outnyttjade licenser. Samtidigt som det gör det möjligt att skala både snabbt och effektivt i hela organisationen.
10. För att det är utbyggbart
Med Anpassade Säkra Videosamtal får ni mer än bara ett videosamtal. Ni får tillgång till en hel verktygslåda för att möjliggöra och genomföra samtal. Förutom Säkra Videosamtal finns det ett 40-tal olika evidensbaserade skattningar, samtalsstöd och screeningverktyg. Utöver det finns säkra chattar, säker dokumenthantering och mycket mer.
Med verktygen kan ni arbeta med allt från att förbättra välmåendet hos en brukare till att screena för att upptäcka om det finns alkoholproblem i familjen. Aktivera licenser för de verktyg ni är intresserade av. Det är lika enkelt som att utöka med fler användare för videosamtalen.
Låter det intressant?
Kontakta oss eller boka ett onlinemöte så visar vi gärna hur ni kan använda Anpassade Säkra Videosamtal hos er. Eller så kan vi berätta om hur andra kommuner gjort för att införa Anpassade Säkra Videosamtal inom socialtjänsten.